De visie van Elon Musk op zijn nieuwe aankoop Twitter

He did it! Elon Musk slaagde erin om Twitter te kopen. Met een prijs van 54,20 dollar per aandeel kocht de miljardair op 25 april Twitter aan een zacht prijsje van 44 miljard dollar. Volgens het SEC (Securities and Exchange Commission) verkocht Musk voor ruim 8,5 miljard dollar aan waarde in Tesla aandelen om zijn nieuw aanwinst te funden. Met grote schulden en een oplopende rente lijkt de kans groot dat Musk manieren zal gaan zoeken om voor een cashflow te zorgen met het platform. Wat zijn de verwachtingen? En wat weten we op dit moment zeker? Get comfy, dit is alles wat jij moet weten!

Wordt Twitter een private company?

Elon Musk wil van Twitter een succes maken, hij ziet potentieel in het netwerk die op dit moment niet wordt benut. Met het oog op de “sociale noodzaak” van vrije meningsuiting moet het bedrijf volgens hem privaat worden, en dus van de beurs gehaald worden.

Het grootste voordeel van een private company? Zonder druk van buitenaf beslissingen maken! Enkel op die manier kan Twitter in hét platform van free speech transformeren. Sounds great, right? Euhm, niet helemaal! Als iedereen opeens zomaar kan posten wat hij of zij wil, wil dat zeggen dat berichten die als haatdragend beschouwd worden ook terecht kunnen komen op het platform. Als adverteerder je ad naast offensive content zien staan? Hell no! Toch wordt dit risico opeens reëel.

Het paradijs van vrije meningsuiting

Yes, offensive content! Musk noemt zichzelf een ‘free speech absolutist’ en is ervan overtuigd dat vrije meningsuiting het fundament is van een goed functionerende democratie. Volgens hem is Twitter te streng gaan reguleren en modereren en – in bepaalde gevallen – is het platform zelfs bepaalde tweets en accounts gaan verwijderen. Denk maar aan Donald Trump. Twitter maakte op 8 januari 2021 bekend dat het account van voormalig president permanent werd verwijderd omdat bepaalde tweets volgens het netwerk zouden aanzetten tot geweld.

Hoe je het ook draait of keert: Twitter is een platform dat in this day and age nog steeds een enorm belangrijke rol speelt. Het netwerk is namelijk de thuisbasis van vele politici, journalisten en opiniemakers. Elke tweet kan potentieel wereldnieuws zijn. Dus is het wel verstandig om een miljardair te laten beslissen over zo’n hot medium? Musk komt niet terug op zijn statements maar gaf wel meer context: "Met 'vrije meningsuiting' bedoel ik gewoon datgene wat overeenkomt met de wet," twitterde hij op 26 april. "Ik ben tegen censuur die veel verder gaat dan de wet."

Betalen voor Twitter?

Door de grote schulden verwachtten velen dat Musk naar manieren zou zoeken om geld te verdienen. Op 4 mei tweette Tesla-topman het volgende: “Twitter zal altijd gratis zijn voor gelegenheidsgebruikers, maar wellicht gaat het een klein beetje kosten voor commerciële- en overheidsgebruikers.

Op dit moment biedt Twitter ‘Blue’ aan, een opt-in-maandabonnement waarin je als gebruiker exclusieve toegang krijgt tot premium functies waardoor je Twitter-ervaring er anders uit gaat zien. Zo’n abonnement zal in de toekomst hoogstwaarschijnlijk een noodzaak zijn voor bedrijven. Door nieuwe functies toe te voegen wil Musk het algoritme veranderen om de betrouwbaarheid te vergroten en kunnen bots op het platform gebannen worden.

Conclusie

The tables have turned, en dat zullen Twitter users geweten hebben. Wat er ons precies te wachten staat? Only time will tell. Misschien is de topman inderdaad in staat om met zijn glorious business knowledge Twitter te transformeren in het ultieme sociale netwerk die hij voor ogen heeft. Dit is zijn kans om zichzelf te bewijzen.

En wij? Wij wachten in spanning af wat hij met onze geliefde Twitter zal uitspoken! Wist je trouwens dat wij hippo’s ook jouw Twitter kunnen beheren? Is jouw doel om jouw business online te laten shinen? Boek een belafspraak en wie weet tillen wij jouw bedrijf naar nieuwe all time highs!